Kylmää sotaa vai yhteistyötä

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa vuonna 2022, samalla tuli tauko arktisen alueen seitsemän länsimaan ja Venäjän väliseen yhteistyöhön. Arktisten valtioiden tärkein yhteistyöelin Arktinen neuvosto jäädytti kaiken toiminnan Venäjän kanssa. 

Arktinen suurlähettiläs Petteri Vuorimäki painottaa Arktisen neuvoston 28-vuotisen historian aikana tehtyjen päätösten merkitystä.

- Neuvosto toi arktisen alueen ilmastonmuutoksen osaksi globaalia ilmastonmuutosta. Neuvostossa pohditaan kaikkia aluetta koskevia keskeisiä kysymyksiä, kuten alkuperäiskansojen oikeuksia, onnettomuuksiin varautumista sekä laivaliikennettä.

Viime keväänä tapahtui kuitenkin lähentymistä venäläisten tutkijoiden kanssa. Arktisen neuvoston työ- ja asiantuntijaryhmät kokoontuivat virtuaalisesti. Normaaliin on vielä matkaa, sillä arktiset suurlähettiläät ja maiden ministerit eivät tapaa kasvokkain venäläisiä kollegoitaan.

- En ole missään tekemisissä venäläisten kollegoideni kanssa, Vuorimäki summaa.

Kansainvälisesti Mr. Arctic -nimellä tunnettu professori Lassi Heininen sen sijaan ylitti rajan ja osallistui viime keväänä Moskovassa pidettyyn Kaukoitä ja Arktis 2024 -konferenssiin. Lapin yliopisto suivaantui matkasta ja irtisanoi Heinisen emeritusprofessorin sopimuksen.

- Siellä painettiin paniikkinappulaa. Helsingin yliopiston mukaan en rikkonut opetusministeriön säädöksiä, koska kutsuja oli kansainvälinen järjestö. Sopimukseni Helsingin yliopiston vierailevana tutkijana jatkuu edelleen.

Helsingin Sanomat nosti pääkirjoituksessaan huolen, että ”Ihmisten mielissä ja päättäjien asenteissa ilmastokriisi on joutunut tekemään tilaa sodille ja konflikteille. Yhteisestä maapallosta olisi kuitenkin pystyttävä sopimaan kriisienkin keskellä”.

Professori Heininen muistuttaa, että tieteen vapaus on taattu perustuslaissa. 

- Mielestäni Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaata voisivat erottaa tieteellisen tutkimuksen ja ympäristösuojelun ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan. Tiede- ja ympäristöyhteistyö pitäisi sallia nykyisestä tilanteesta huolimatta, Heininen sanoo.

Kuva alla: Norjan Tromssa. Kuva: Shutterstock/Jens Otte