Ydinaseita ja uhkakuvia

Arktiseen alueeseen kuuluvat pohjoisnapaa ympäröivä Pohjoinen jäämeri ja osia Venäjästä, Alaskasta, Kanadasta, Grönlannista ja Pohjoismaista. Yli puolet arktisesta alueesta on Venäjän alueella.

Kuva arktisesta alueesta ja Pohjoisnavasta satelliitista nähtynä helmikuussa. Kuva: Shutterstock

Kun Suomi ja Ruotsi liittyivät Natoon Ukrainan sodan seurauksena, arktisesta alueesta tuli sotilasliiton pohjoinen sivusta. Miten käy vakauden, kun Venäjä ylläpitää sotilaallisen ylivoimansa, ja Nato haluaa puolustaa sen pohjoisia osia ja integroida Suomea Natoon?

- Alue on edelleen rauhallinen, mutta jännitteet kasvavat. Nyt kun meillä ei ole aktiivista vuoropuhelua Venäjän kanssa, vaarana on, että vaikkapa jonkin onnettomuuden väärintulkinnan vuoksi tilanne kärjistyy, arktinen suurlähettiläs Petteri Vuorimäki sanoo.

Arktinen alue on Venäjälle tärkeä ydinaseiden ja ohjusjärjestelmien testialue. Venäjän Pohjoisen laivaston Murmanskin tukikohtaan on sijoitettu Pohjoisen laivaston ydinkäyttöiset ja strategisesti tärkeät alukset.  

Lapin yliopiston eläköitynyt arktisen politiikan professori, nykyään Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija ja Arctic Yearbook -journaalin päätoimittaja Lassi Heininen muistuttaa, että arktisen alueen ydinaserakenteet ovat olleet siellä jo 1970-luvulta lähtien.

- USA ja Venäjä ovat arktisen alueen ydinasevaltiot. Natolla ei ole siellä yhtäkään ydinasetta. Kolmansilla osapuolilla ei ole sinne mitään asiaa, ja siksi USA ja Venäjä voivat jatkaa arktisella alueella kylmän sodan loppuvaiheissa alkanutta yhteistyötään, Heininen sanoo.

Viime aikoina on uutisoitu mm. Laatokalla sotaa harjoittelevista ja Jäämerelle siirrettävistä venäläisistä ohjuskorveteista, Murmanskista lähteneestä vaurioituneesta, räjähtäviä kemikaaleja kuljettaneesta aluksesta sekä Itämerellä katkotusta kaasuputkesta ja datakaapeleista. 

- Mielestäni Arktisen neuvoston jäsenmaat voisivat erottaa tieteellisen tutkimuksen ja ympäristösuojelun ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan, professori Lassi Heininen sanoo.

Kuva alla: Ilmakuva Murmanskin kaupungista. Kuva: Shutterstock / Melnikov Dmitriy