On aika ryhtyä välittömiin toimiin ja estää kriittisten aineistojen jakaminen koko maailman käyttöön

TEKSTI: SAANA LAMMINSIVU KUVAT: SHUTTERSTOCK (Kannen kuvassa Paraisten kalkkikivikaivos)

- Myös kartta- sekä paikkatiedot ovat avoimena netissä -
 

Yhdysvaltain ja Ukrainan välinen sopimus mineraaleista on Suomelle viimeinen heräte ryhtyä välittömiin toimiin maamme geologisen datan ja avoimen paikkatiedon (kartat) sekä muun kriittisen infran tiedon avoimuuteen netissä. Mineraalien lisäksi esimerkiksi Suomen makean veden varannot herättävät kiinnostusta maailmalla.

Tällä hetkellä geologian tutkimuskeskuksen (GTK) data on avoimena ja kaikkien käytettävissä tutkimuskeskuksen sivuilla. Tietokantoja voi ladata käyttöönsä pientä nimelliskorvausta vastaan. Myös maanmittauslaitoksen datasta suurin osa on avointa. Tutkimuslaitosten lisäksi Suomen julkisella hallinnolla, kuten kunnilla, on paljon aineistoja, joiden avoimuus ei ole Suomelle hyväksi nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Suomen maaperän harvinaiset mineraalit kiinnostavat maailmalla


Maailman kolmella suurvaltiolla on käynnissä kauppasota, jossa taistellaan myös harvinaisista mineraaleista. Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on merta, joten huomionarvoista on että mineraaleja ei ole tähän mennessä kaivettu pitkälti kuin näkyvältä maalta: meret sen sijaan ovat ”tutkimattomat”. Odottavissa on kamppailua siis merten pohjassa olevista mineraaleista.

Luonnonvarat kaikkineen kiinnostavat: tulevaisuudessa tulemme näkemään yhteenottoja myös makean veden vesivarannoista ilmastonmuutoksen ja kuivuuden seurauksena.

Suomen maaperässä on paljon arvokkaita mineraaleja, jotka kiinnostavat ulkomailla. Tällä hetkellä geologien ja tutkijoiden vuosikymmenten aikana keräämät aineistot ovat avoimesti esillä GTK:n kotisivuilla. Geologian tutkimuskeskuksessa säilytetään myös kallioperänäytteitä, joita katsastamassa ovat käyneet vuosien saatossa esimerkiksi arabit, joilla itsellään on nykypäivänä laajaa osaamista ja toimintaa samalla osaamisalueella. Kiinalaisetkin vierailivat GTK:n arkistoissa vielä jokin aika sitten tiiviisti.