Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Membership service
Näytä alasivut

11.8.2023

Australian LNG-tuotantolaitosten työntekijät valmistautuvat lakkoon

TEKSTI: SAANA LAMMINSIVU

Australia tuottaa 10 prosenttia globaalista LNG:stä. Jos lakko alkaa, LNG:n hinnat nousevat. Ilmoitus lakon mahdollisesta alkamisesta tuplasi jo LNG:n hinnan Euroopassa. Lakolla on myös muita heijastusvaikutuksia Eurooppaan.

Länsi-Australiassa sijaitsevan Woodside Energy Groupin ja Australian Chevronin LNG-tuotantolaitosten työntekijät ovat valmiudessa aloittamaan lakkoon, mikäli neuvottelut työehtosopimuksesta työnantajien kanssa eivät etene.

Noin 99 prosenttia Australian suurimman nesteytetyn maakaasun tuotantolaitoksen, Woodsiden hallinnoiman North West Shelf LNG -laitoksen, offshore-lauttojen työntekijöistä kannattaa työtaistelutoimia. Päätöksestä tiedotettiin keskiviikkona 9. elokuuta 2023, kertoo Reuters.

Työtaistelu koskisi Australian kolmea suurinta LNG-jalostamoa

Lakot koskisivat Australian länsirannikolla sijaitsevaa kolmea suurinta LNG:n tuotantolaitosta: Woodsiden North West Shelfiä ja Chevronin jättimäisiä LNG-projekteja Gorgonia ja Wheatstonea.

North West Shelfin LNG:n vientikapasiteetti on 16,9 miljoonaa tonnia vuodessa. Gorgonin, maan toiseksi suurimman nesteytetyn maakaasun käsittelylaitoksen, kapasiteetti on 15,6 miljoonaa tonnia vuodessa ja Wheatstonen 8,9 miljoonaa tonnia.

Mikä on Woodside?

Woodside Energy Group on toimittanut LNG:tä jo 35 vuotta. Woodsiden omistajatahot ovat esimerkiksi Shell, Chevron ja BHP Billiton. (BHP Petroleum sulautui vuonna 2022 Woodsideen.)

BHB Billiton on puolestaan Melbournessa kotipaikkaansa pitävä monikansallinen kaivos-, metalli-, öljy- ja maakaasualan yhtiö.

Australian LNG-työntekijät valmiina barrikadeille

Australiassa barrikadeille ovat nousemassa yli 150 LNG:n pääsääntöisesti offshore-tuotantolaitosten työntekijää. Analyytikot ennustavat lakon vaikutuksia kauaskantoisiksi.

Australia tuottaa 10 prosenttia kaikesta globaalista LNG:stä. Australia ei toimita LNG:tä Eurooppaan, mutta lakko nostaisi toteutuessaan LNG:n hintaa Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Jo pelkästään ilmoitus lakon mahdollisesta alkamisesta nosti LNG:n hinnan Euroopassa kahden kauden huippulukemiin, uutisoi Reuters 9.8.2023.

Australian mahdollinen LNG-tuotantolaitosten lakko nostaa kylmää hikeä otsalle etenkin Japanissa, joka on Australian suurin LNG:n asiakas. 43 prosenttia Japanin käyttämästä LNG:sta tuodaan Australiasta.

Myös Etelä-Korea, Kiina ja Intia ovat Australian pitkäaikaisia LNG-toimitusasiakkaita. Kaiken kaikkiaan Australian LNG-tuotannosta kolme neljäsosaa viedään Aasiaan. Reutersin mukaan LNG:tä ei tuoda Australiasta yhtään Eurooppaan.

Mikäli mahdollinen LNG-tuotantolaitosten työntekijöiden lakko Australiassa toteutuu, saattaa se etsiä suuria maita, kuten Kiinaa, etsimään vaihtoehtoisia LNG:n toimittajia.

Norjassa LNG-varastojen huoltoseisokki elo-syyskuussa

Reutersin mukaan Euroopan LNG-varastot ovat tällä hetkellä 87,7 prosenttisesti täynnä ja täysi kapasiteetti syyskuun loppuun mennessä. RBC:n analyytikoiden mukaan Norjassa, jossa sijaitsee LNG-varastoja, on käynnissä laitosten huoltoseisokkeja elo-syyskuussa ja jos se ajoittuu samaan aikaan Australian tuotantolaitosten mahdollisen lakon kanssa, on sillä omat vaikutuksensa. Ammattiliitot eivät ole vielä päättäneet mahdollisista lakkotoimista, jotka voisivat vaihdella pienemmistä tauoista tuotantolaitosten täyslakkoon.

Neuvottelut Australian LNG-laitosten työntekijöiden työehdoista jatkuvat

Offshore Alliance -ammattiliittojen edustajat kertoivat, että LNG-tuotantolaitosten työntekijöiden palkkatason parantamista koskevat neuvottelut jatkuvat loppuviikosta ja ensi tiistaina 15. elokuuta 2023, ennen kuin liitot tekevät lopullisen päätöksen tuotantolaitosten lakoista.

Offshore Alliance edustaa AWU:a (Australian Workers' Union) ja MUA:a (Maritime Union of Australia), eli Australian Merimies-Unionia.

Offshore Alliancen kattoryhmä kertoi, että palkkatason parantamista koskevat neuvottelut jatkuvat torstaina ja ensi tiistaina 15.8.2023, ennen kuin se tekee lopullisen päätöksen LNG:n tuotantolaitosten työntekijöiden lakosta.

- Woodsiden ja Chevronin jäsenemme taistelevat ansaitsemansa oikeudenmukaisen ja kohtuullisen sopimuksen puolesta mahdollisimman pian, Australian Workers' Unionin liittosihteeri Brad Gandy kertoi.

- Australialaisen kaasun vienti maailmalle tuotti viime vuonna 50 miljardia dollaria. Jalostamoiden työntekijät halua vaarantaa maamme vientiä, mutta tällä hetkellä Chevron ja Woodside eivät meille muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä mahdollisiin työtaistelutoimiin, jos palkoista ei päästä sopimukseen", Gandy kertoi.

Viime vuonna 2022 vastaavaan aikaan nähtiin kaksi kuukautta kestävä työtaistelu Shellin Prelude-nimisessä FLNG-tuotantolaitoksessa Luoteis-Ausraliassa ennen kuin työntekijöiden työehtosopimuksesta, eli palkoista päästiin sopimukseen. Shellin haluttomuus maksaa tuotantolaitosten työntekijöille, joita ei kuitenkaan ole paljon - maksoi Shellille 1 miljardin dollarin vienninmenetykset, kunnes palkoista päästiin sopuun. (Lue juttu: The Maritime Executive: Shellin Preluden työtaistelu päättyi 76 päivän jälkeen)

Chevronin Wheatstonen jalostamo Länsi-Australiassa. (Kuva Chevronin sivuilta: Wheatstone-projekti.)


Aiheesta lisää:

Chevron Gorgon-projekti

Chevron Wheatstone-projekti

North West Shelf Venture (wikipedia)