Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Membership service
Näytä alasivut

22.10.2019

Uutisia kuljetusliitoista: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei vaadi neuvotteluissa mitään ylimääräistä, vain nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea taistelussaan työehtojen heikennyksiä vastaan. Kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus liittojen keskinäisestä tuesta ja viimeksi vuonna 2015 muiden kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan rajuista työehtoheikennyksistä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun. Lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 06.00 ja päättyy sunnuntaina 24.11. klo 24.00. Lakko koskee noin yhdeksää tuhatta työntekijää. PAU ilmoittaa tarvittaessa myöhemmin lisää uusista lakkotoimista.

Palvelualojen työnantajaliitto Palta ja Posti ovat ilmoittaneet Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluissa korvaavansa nykyisen työehtosopimuksen määräykset kokonaisuudessaan soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

- Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, toteaa Heidi Nieminen.

Postin vaateena on, että nykyisestä työehtosopimuksesta pitäisi lähes jokainen sivu repiä ja korvata ne halvemman työehtosopimuksen määräyksillä. Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja. Työnantajan tavoitteita on mahdoton hyväksyä ja ne ajavat alan laajoihin työtaisteluihin.

Pakettilajittelijat saatava tes-neuvottelupöytään

Posti ilmoitti elokuun lopussa siirtävänsä pakettilajittelijat Postin 100 prosenttisesti omistamaan tytäryhtiöön Posti Palvelut Oy:hyn, joka on järjestäytynyt toiseen työnantajaliittoon (Medialiitto) kuin emoyhtiönsä. Työnantajan järjestäytymisen perusteella käyttöön halutaan saada alan yleissitovaa työehtosopimusta selvästi halvemmat palkka- ja työehdot. Myös Viestinvälitys- ja logistiikka-alan tes:n piiriin kuuluvien toimihenkilöiden työehdot heikkenevät, jos työehtosopimus vaihtuu.

Eli pakettilajittelijoille ja sen liiketoiminnan toimihenkilöille halutaan halvemmat työehdot liikkeenluovutuksen kautta ja muille postilaisille ollaan sama tekemässä tes-neuvottelujen kautta.

- Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90 – 10,26 euroa. Yötyötunnilta saa yötyökorvausta 0,8 euroa. PAUn työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34-14,41 euroa ja yötyölisä on 30 % yksinkertaisesta tuntipalkasta laskettuna eli 3,4 – 4,3 euroa tunnissa. Myös kaikki muut jakelua koskevan työehtosopimuksen ehdot ovat heikommat kuin PAUn työehtosopimuksessa.

PAU ilmoitti syyskuussa, että postialalla ei ole työehtosopimuksen päättyessä työrauhaa ennen kuin pakettilajittelijat siirretään takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen.

Tyhjiä lupauksia

Postin hallitus lupasi liikkeen luovutuksen jälkeen pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan, jolloin palkat ainakin joltain osin säilyisivät ennallaan.

Myös muille postilaisille on lupailtu tes-neuvotteluissa yhden sopimuskauden mittaista eli noin 1-2 vuoden pituista palkkatakuuta henkilökohtaisten palkkojen ja ilta- ja yötyölisien osalta. Myös kahden vuoden jälkeen pitäisi postilaisten pystyä palkallaan elämään, joten esitettyjä siirtymäaikaratkaisuja ei ole mahdollista hyväksyä.

- Esimerkiksi kaikki uudet työntekijät sekä vuokratyöntekijät otettaisiin sisään kymmeniä prosentteja pienemmillä palkoilla ja heikommilla työehdoilla. Jos sillä palkalla löytyisi riittävästi tulijoita, niin vanhemmista, parempipalkkaisista pyrittäisiin eroon mahdollisimman nopeasti, Nieminen muistuttaa. 

Tukilakkopyyntöjä muille liitoille

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei vaadi neuvotteluissa mitään ylimääräistä, vain nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea taistelussaan työehtojen heikennyksiä vastaan. Kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus liittojen keskinäisestä tuesta ja viimeksi vuonna 2015 muiden kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan rajuista työehtoheikennyksistä.

Lisätietoja: Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217