Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

9.11.2018

Riosta Rotterdamiin on Rauli Virtasen hatunnosto entisajan merimiehille

Toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtasen uutuusteos Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja avaa lukijalleen uuden maailman 1800- ja 1900-luvun merimiesten vähän tunnettuun elämään satamakaupungeissa kaukana kotoa. Lukijan mielikuvissa entisajan merimiesten elämä oli rosoista, jännittävää ja jopa vaarallista: tappelut olivat arkipäivää ja puukko kulki vyötäisillä; väkijuomat maistuivat, ja eksoottiset naiset houkuttelivat. Kirjan edetessä paljastuu kuitenkin monivivahteisempi totuus: merimiehet olivat Rauli Virtasen kaltaisten ulkomaankirjeenvaihtajien edeltäjiä ja pioneereja, joilla oli oma roolinsa Suomen viemisessä maailmankartalle, samalla kun he toivat meille kansainvälisiä kulttuurivirtauksia. Tärkeän roolin kirjassa saa myös merimiespastoriemme työ maailmalla.

”Niin sanottuihin merimiesjuttuihin on aina suhtauduttu osittain epäilevästi, mutta tämä kirja sisältää valtavan määrän dokumentoituja merimieskohtaloita. Todellisuus on aina tarua ihmeellisempää”, kertoo Virtanen. Hän keräsi kirjaansa historiallista materiaalia mm. ulkoministeriön, Merimieskirkon ja merimuseoiden arkistoista sekä kansainvälisistä lehtiarkistoista 1800-luvulta lähtien.    

Riosta Rotterdamiin kertoo ajasta, jolloin Suomi oli kauppamerenkulun pieni suurvalta ja "venäjänsuomalainen" merimies tuttu näky Hullista Honoluluun. Teoksessa kerrotaan uskomattomista ihmiskohtaloista: jotkut rikastuivat huimasti, toisten elämä päättyi traagisesti trooppisiin sairauksiin tai pommituksiin internointileireillä. Kirja palauttaa mieleen kaukorakkauden ja satamaromantiikan ajat. Vieraissa satamissa lastattiin muutakin kuin kolia ja kahvia, kuten pirtua ja pakolaisia, sekä setelikontteja ja sotatarvikkeita.

Merimiehet ulkomaankirjeenvaihtajina

”Merimiehet avarsivat 1800- ja 1900-luvuilla kirjeineen, tarinoineen ja tuliaisineen suomalaisten maailmankuvaa ennen ulkomaankirjeenvaihtajia”, Rauli Virtanen kirjoittaa. Virtasen kiinnostus merimieskulttuuriin syntyi jo pikkupoikana, kun naapurissa asunut merimies lumosi hänet uskomattomilla jutuillaan matkoiltaan Etelä-Amerikkaan ja Australiaan. Kirjailijan ensimmäinen kaukomatka Porista  Rio de Janeiroon Etelä-Amerikan-linjan rahtilaivalla m/s Actinialla vuonna 1970 vahvisti tätä tunnetta entisestään. ”Merimiehet ovat sielunveljiäni, jos maakrapuna voin niin sanoa. Hienostelematon satamaelämä, merimuseot, lähtevät laivat ja ihmiset kiehtovat. Vieraisiin satamiin kielitaidottomina ja usein pennittöminä jääneet teini-ikäiset suomalaiset merimiehet olivat niitä todellisia sankarimatkailijoita, joista kerron”, sanoo Virtanen.

Rauli Virtanen on saanut vuosien mittaan useita eri tunnustuksia työstään journalistina ja tiedonvälittäjänä. Virtanen on palkittu mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla, Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla, Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnolla ja Alfred Kordelinin palkinnolla. Journalistina Virtanen on raportoinut maailman kriisialueilta aina 1970-luvulta lähtien sekä matkustanut maailman jokaisessa itsenäisessä valtiossa.

Lisätiedot:

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

Anne Mäkijärvi (Kirjatilaukset)
Myynti- ja markkinointipäällikkö
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi(at)jnfoundation.fi

Kirjan voi tilata myös säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi

Katkelmia kirjasta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta www.lokistories.fi  hakusanalla #riostarotterdamiin

Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja

Kirjoittaja: Rauli Virtanen
Kustannustoimittaja: Vuokko Hosia
Kuvatoimittaja: Lauri Kaira
Graafinen suunnittelu ja taitto: Mika Tuominen
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö

Paino: GPS Group, Slovenia 2018
ISBN: 978-952-9745-57-9
Luokka: 40.8, 69.63
Koko: 160 x 210 mm
Sivuja: 304 + kuvaliite 16
Kuvat: 57 kuvaa
OVH: 29,90 € (sis. alv 10%)
Ilmestyy: 6.9.2018