Peruuttamattoman äärellä

Arktinen alue on lämmennyt viime vuosikymmeninä jopa nelinkertaisella nopeudella muuhun maailmaan verrattuna. Se aiheuttaa mm. jääpeitteen sulamista, merenpinnan nousua ja muutoksia luonnon monimuotoisuuteen. 

Arktinen suurlähettiläs Vuorimäki korostaa, että arktisella alueella ollaan lähestymässä keikahduspisteitä eli tilanteita, joiden ylittämisen jälkeen luonto ei enää ylläpidä itseään eikä siitä riippuvaisia ihmisiä. Edessä saattaa olla valtavia muutoksia.

- Jos merivesi lämpiää tiettyyn rajaan asti, lämpenemistä ei voida enää pysäyttää. Tiede ei vielä tiedä kaikkia keikahduspisteitä, mutta yksi valtava muutos voi olla pohjoisia merialueita lämmittävän merivirran pysähtyminen.

Puolustusministeri Antti Häkkänen näkee ilmastomuutoksen tuovan merenkulkijoille myös helpotuksia.  Kylkirauta-lehdessä hän toteaa, että ”ilmastonmuutoksen seurauksena Koillisväylän käyttö muuttuu jatkuvasti helpommaksi ja merireitti Euroopasta Aasiaan lyhenee”. 

Professori Lassi Heininen on käynyt pari kertaa venäläisillä jäänmurtajilla tutustumassa arktisiin merialueisiin. Heinisen mukaan ilmastonmuutos luo merenkululle uusia mahdollisuuksia, mutta myös ongelmia.

- Turha kuvitella, että pohjoinen merialue kadottaisi kokonaan jäänsä. Jäänmurtaja kyllä rikkoo jäätä, mutta se on kömpelö paksussa sohjossa. Ilmastonmuutoksen eteneminen heikentää mm. ennustettavuutta ja nostaa vakuutusmaksuja.

Kuva alla: Poronhoitaja Nadymissa Venäjällä. Nadym sijaitsee Jamalissa Nenetsiassa (Luoteis-Siperia) Jäämeren rannalla. Kuva: Shutterstock / Evgenii Mitroshin