Suomen hallitus on vaihtunut neljän vuoden välein: ensin oli Juha Sipilän hallitus, sen jälkeen Sanna Marinin vasemmistohallitus ja nyt Petteri Orpon oikeistohallitus. Hallitukset heiluvat laidasta laitaan neljän vuoden välein ja siinä samalla linja, miten suomalaista yhteiskuntaa hoidetaan.
Merimies-Unionin luottamusmiehet Bea Ahlgren ja Temmy Tuomela lähettävät terveisiä keskusjärjestö EK:hon ja SAK:hon sekä muille sopimusosapuolille, että suurin palvelus Suomea kohtaan olisi palata yhteiseen neuvottelupöytään.
– Vastakkainasettelu ja kuilu ihmisten välillä kasvaa. Vaikeina aikoina pitäisi istua takaisin neuvottelupöytiin ja löytää yhdessä sopien ratkaisut, joilla Suomen hyvinvointia kasvatetaan pitkällä tähtäimellä siten, ettei kukaan tipu kelkasta.
Suomessa on eletty vaikeita aikoja aiemminkin, jopa paljon haastavampia kuin tällä hetkellä. Nyt vaikutuksiltaan laajoja lakimuutoksia ajetaan läpi vauhdilla ja kiihkolla. Miksi?
– Sopimusjärjestelmien repiminen ja rikkominen vain hajottavat asioita, kun asioista pitäisi neuvotella yhdessä ajan kanssa. Hallitus ei voi vain sanella kansalle ylhäältä alas asioita. Lakiesitykset, joita nyt nuijitaan vauhdilla läpi, eivät ole loppuun asti mietittyjä kokonaisuuksia, vaan ne voivat toteutuessaan konkretisoitua eri tavalla mitä lainsäätäjät ovat ajaneet takaa, Ahlgren ja Tuomela toteavat.
Suomalaisessa yhteiskunnassa on pidetty itsenäistymisen ajoista lähtien huolta heikommista, mutta nykyhallituksen säätämät lakiesitykset siirtävät etuja ja helpotuksia jo entuudestaan hyvinvoiville ja rikkaille.
– Esimerkiksi työttömyysturvaan tehtävät muutokset eivät välttämättä kannusta ihmisiä töihin, vaan ajavat ihmiset entistä syvemmälle kuopan pohjalle. Kärsijöitä ovat pätkätyöläiset, silpputyöläiset, yksinhuoltajat ja sairaat.
Kuva alla: Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry:n mielenosoitus eduskuntatalon edessä 12.10.2023. Kuva: Juha Pöyry/PAU
Oikeistohallitus perustelee mittavia leikkauksiaan Suomen suurella velkamäärällä.
– Kaikki valtiot ottavat velkaa. Valtionvelka on eri asia kuin yksittäisen kansalaisen velka. Toki holtitonta velkaantumista pitää välttää, mutta nyt leikataan kuin partaveitsellä. Leikkaukset kohdistuvat etenkin niihin, joilla on kaikista vähiten.
– Voittajia ovat ihmiset ja yritykset, joilla on rahaa ja pääomia. Hyvä esimerkki tästä on osakesäästötili, jolle saa tallettaa jatkossa 100 000 euroa. Laki on luotu hyödyttämään hyvin harvaa joukkoa. Samaan aikaan suomalaiset katselevat kauppojen hyllyillä tuotteita, joissa on punaiset laput, säästävät ruoastaan ja elintasostaan sekä soittavat laskuilleen pidemmät maksuajat, koska rahaa ei ole.
Oikeistohallitus esittää radikaaleja heikennyksiä työsuhteisiin, työttömyysturvaan ja lakko-oikeuteen. Merimies-Unionin luottamusmiesten Bea Ahlgrenin ja Temmy Tuomelan mielestä työntekijöiden on puolustettava oikeuksiaan, kun erilaisia heikennyksiä aiotaan runnoa yksipuoleisesti läpi.
– Tilanne on tällä hetkellä aika poikkeuksellinen Suomen hallituksen toimien johdosta. On tärkeää, että ihmiset ja työntekijät pitävät kiinni oikeuksistaan nyt, kun niitä yritetään heikentää, jopa purkaa, luottamusmiehet vahvistavat. Vaikeina aikoina ammattiliitto ja luottamusmiesjärjestelmä tarjoavat työntekijöille tukea ja turvaa.
– Luottamusmiehet pystyvät kertomaan laivoilla, miten eri muutokset mahdollisesti vaikuttavat.
Suomalainen työehtosopimusjärjestelmä, eli työntekijöiden ja työnantajien, istuminen yhteisessä pöydässä on syntynyt useiden vuosikymmenten saatossa. Sopimusjärjestelmä ja ammattiliitot ovat tuoneet maahan vakautta, luottamusmiehet Bea Ahglren ja Temmy Tuomela muistuttavat.
– Luottamusmiehet ovat rauhallisia kuuntelijoita ja neuvottelijoita, joiden tehtävä on myös oikaista väärää tietoa. Ammattiliitto ja luottamusmiesjärjestelmä ovat työpaikoilla ennemminkin rauhanrakentajia, joiden avulla saamme eri osapuolet yhteisen pöydän ääreen.
– Yhteistä säveltä tarvitsemme ja paluuta neuvottelupöytiin, jotta tilanne saadaan koordinaatioon kuten vanhoina hyvinä aikoina.
Ahlgrenilla ja Tuomelalla on selvä näkemys siitä, että neuvottelujärjestelmän repiminen ja hajottaminen ei auta pidemmän päälle ketään, vaan ajaa maata vain kaaokseen, joka ei hyödytä ketään.
– Leirit tiivistyvät, kuilut kasvavat, luottamusmiehet katsovat tilannetta huolestuneena.
Suomalainen yhteiskunta on perustunut sopimiseen. Keskusjärjestöjen johdolla neuvotellen on päästy yli vaikeidenkin aikojen.
– Viisaus olisi ottaa aikalisä ja palata takaisin yhteiseen neuvottelupöytään. Laiha sopu on aina parempi kuin lihava riitä. Suomella on kansantalouden lisäksi rajoillaan todellisiakin haasteita ja leirejä eri kansanrivien välillä ei kannata yhtään enempää kasvattaa. On aika puhaltaa yhteiseen hiileen, ja yhdessä sopia sekä pitää huolta Suomen kansakunnan asioista, Bea Ahlgren ja Temmy Tuomela lähettävät keskusjärjestöille ja maan hallitukselle terveisiä.