Mustanmeren myrskyiltä Tallinnan radioaalloille

SSS-radio

Entisen laivakokin Tapio Reinin päivän menuu koostuu ministerien, kulttuurihenkilöiden ja urheilijoiden haastatteluista. Messikallena öljytankkerissa aloittanut Reini johtaa nykyään Viron ainoata suomenkielistä radioasemaa: SSS-Radiota.

SSS-radiota voit kuunnella netistä:

sss-radio.ee

Suoratoisto suoraan radiosta Tallinnan alueella taajuudella 93,7 MHz.

Teini-ikäiselle Tapio Reinille aukesi maailma talvella 1976. Taskussa oli vain tuore todistus merimiesammattikoulun talousperuslinjalta ja messikallen jobi Presto-tankkeriin. Raumalaisnuorukaisen ensimmäinen määränpää oli Batumin satama Mustameren rannikolla.

- Koti-ikävä taisi iskeä jo menomatkalla. Batumin satamakapakassa hain italialaisen laivan kapteenin vaimon tanssiin. Siitä seurasi joukkotappelu ja passitus miliisiasemalle. Aamun morkkiksessa päätin, että tämä oli tässä. Ei ikinä enää merimieselämää, Tapio Reini muistelee.

Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan
 

Kun Reini pääsi kotiin Raumalle, hän aloitti oitis kokkikurssin Rauman merimiesammattikoulussa. Sen jälkeen alkoivat pääkokkivuorot villeillä linjoilla Afrikkaan, Arabimaihin ja Amerikkaan, jossa Reini kuuli ensi kertaa jenkkiradiota.

- Laivoilla kuunneltiin etupäässä kasetteja. Olin pyörittänyt videonauhurissa Tapio Rautavaaraa kyllästymiseen asti, kunnes Amerikan itärannikolla kuulin radio-ohjelman, jollaista en ollut osannut kuvitella. Vauhtia ja ääntä piisasi, sanomasta en paljoa ymmärtänyt, Reini nauraa.

Amerikan ihmettä kuunnellessaan kokkipoika ei osannut kuvitella, että joskus hän tienaisi leipänsä radioaalloilla. Ja vielä Tallinnassa, joka silloin oli Neuvostoliiton rautaisessa puristuksessa.

Kokki ja ylikonemestari perustavat oman radion

- Perustin ylikonemestari Ari Savolaisen kanssa SSS-Radion vuonna 2012. Se oli silloin ja on edelleen Viron ainoa suomenkielinen radioasema. Meitä voi kuunnella Tallinnan alueella taajuudella 93,7 megahertsiä ja netissä ympäri maailman, päätoimittaja Reini sanoo.

Tapio Reini korostaa, että hän ei ole ammattitoimittaja vaan keittiömestarina maailman meriä ja metropoleja kolunnut 63-vuotias satakuntalainen mies. Porista tuli synnyinlahjana pirullisuus ja Raumalla vietetty nuoruus opetti kansainvälisyyteen. 

- Kun päälle kasataan vielä 26 vuotta Tallinnassa, niin kyllä näillä avuilla yhtä radiota pyörittää. 

"Nimemme on alusta asti ollut SSS-radio. Se tulee sanoista Sisu, Sauna ja Sibelius. Onhan se hieman juntahtava, mutta ei nimi radiota pahenna, vai miten se menee", Tapio Reini nauraa.

Kansainvälinen radio - kuuntelijoita ympäri maailman

Vapaaehtoisvoimin pyörivä SSS-radio kerää värikkäiden ohjelmiensa pariin runsaat 90 000 kuuntelijaa kuukaudessa. Myös nettiradio vetää: kahden viime kuukauden aikana 30 eri maasta tuli yhteensä lähes 400 000 klikkausta.

Laivakokki ja professori studiossa
 

On toukokuun ensimmäinen maanantai Tallinnan Mustamäellä. SSS-radion studioon vieraaksi saapuu Tallinnan teknillisen yliopiston meriliikenteen professori Ulla Tapaninen. Kello näyttää aamukahdeksaa. On aika päästää Tapio Reini irti.

Hyvien huomenten toivotusten jälkeen päästään asiaan. Merenkulku on tuttu juttu niin entiselle laivakokille kuin merenkulun bisnestä tutkivalle professorille. ”Aamun Pläjäys” -ohjelma lähtee vilkkaasti käyntiin, ja sen taso kestää vertailun isompien radioasemien keskustelujen kanssa.

Tapio Reini nostaa esiin Ukrainan sodan vaikutukset kansainväliseen merenkulkuun ja Venäjän lipun alla kulkevien alusten porttikiellon EU-maiden satamiin. Professori Ulla Tapaninen löytää Venäjä-pakotteista positiivisen puolen ja näkee niiden nopeuttavan merenkulun vihreää siirtymää.

- Koko energiapolitiikkamme menee uusiksi. Puhumme nyt uusista polttoaineista kuten LNG:stä, ammoniakista, etanolista ja vedystä. On hirveän innostavaa olla mukana merenkulussa, kun vuosikymmeniä kehitettyjä asioita otetaan vihdoin käytäntöön, professori Tapaninen sanoo.

Tapio Reini ja Ulla Tapaninen käyvät läpi mm. suomalaisen merimiestaidon merkityksen kriisitilanteissa, merenkulun vaikutukset ilmastonmuutokseen sekä aluksiin suunniteltujen ilmakuplajärjestelmien ja tuuliroottoreiden edut.

 

SSS-radio on tärkeä kanava vajaalle 8 000:lle Tallinnassa asuvalle suomalaiselle, sillä kaikkien härmäläisten kielitaito ei riitä paikallisten tiedotusvälineiden seuraamiseen. SSS-radion ohjelmisto koostuu uutista, ajankohtaisohjelmista, musiikista ja urheilusta.

Kun mokataan, nauretaan yhdessä yleisön kanssa

- Laivakokkina vertaisin meitä aikoinaan Suomen televisioista tulleeseen Makupalat-ohjelmaan. Kova into, hetken inspiraatiota ja mausteita vähän sinne ja tänne. Tekijöinä on niin ammattilasia kuin noviiseja. Kun mokataan, sitten nauretaan yhdessä yleisön kanssa.

SSS-radiota tekee Tapio Reinin lisäksi kymmenkunta suomalaista ja virolaista avustajaa. Toiminta pyörii runsaan 1000 euron kuukausibudjetilla, ja rahat kerätään kokoon mainosten teolla sekä mainostilan myynnillä.

Päätoimittaja ja ministeri


SSS-radion toukokuun alun superviikko jatkuu heti tiistaina, kun päätoimittaja Reinin ja hänen oikean kätensä, tallinnalaisen juristin Toomas Rossin haasteltavaksi ”Päivän Tarjous” -ohjelmaan saapuu sisäministeri Krista Mikkonen, joka vastaa Suomen uudesta ulkomaalaisstrategiasta.

Päätoimittaja Reini ja hänen oikean kätensä Toomas Ross vetävät yhdessä suosittua "Päivän Tarjous" -ohjelmaa.

Kaksikko tivaa ministeriltä, miten valtiovalta suhtautuu uudessa strategiassaan ulkosuomalaiseen mediaan. Vastaus kiinnostaa, sillä Reini on ollut perustamassa ulkosuomalaisten radioiden verkostoa, johon kuuluvat mm. Ruotsissa, Espanjassa ja Australiassa toimivat suomalaisradiot.

- Ulkosuomalaisilla medioilla on valtava merkitys suomalaisen identiteetin ja kulttuurin esille tuomisessa. Kuuntelimme tarkalla korvalla ulkosuomalaisten tarpeita ja ongelmia. Esiin nousi mm. viranomaisviestinnän perillemenon tärkeys, sisäministeri Mikkonen vakuutti.

Sisäministeri Mikkonen ei luvannut SSS-radiolle suoraa rahallista tukea, mutta sympatiaa herui sitäkin enemmän. Ministeri arvostaa ulkosuomalaisten radioiden työtä pandemian aikaisesta tiedotuksesta ja pitää niiden työtä tärkeänä myös nykyisisä ja tulevissa kriiseissä.

- Meidän vahvuus Ukrainan sodan käsittelyssä ovat virolaiset asiantuntijat. He ovat itse eläneet venäläisten rautasaappaiden alla. Avustajamme Toomas Ross on käynyt Neuvostoliiton armeijan ja opiskellut Tallinnan yliopistossa juristiksi 1990-luvulla. Näkökulmaa löytyy, Reini vakuuttaa.

SSS-radion studiossa ajankohtaiskatsaukseen valmistautuvaa Toomas Rossia naurattaa. Ross muistuttaa, että myös päätoimittaja Reinillä on kokemuksia ”vaaran vuosista”. Reini hääräsi kokkina 1970-luvun lopussa M/s Ilmattarella linjalla Helsinki - Leningrad – Tallinna.

- Siellä tarjoiltiin hopeavadilla herkkuja herroille ja rouville. Risteilyvieraita tuli paljon jenkeistä ja Saksasta, mutta henkilökunta oli suomalainen. Meno oli siistiä, naisten ja miesten messit olivat erikseen. Joskus sentään kävin Leningradin merimiesklubilla, Reini muistelee.

Discoa ja jalkapalloa


Merimiesvuodet villeillä linjoilla ovat opettaneet Tapio Reinin hyväksymään ihmisten erilaiset ihonvärit ja kulttuurit, mutta jossain sentään menee suvaitsevuuden rajat. Kolme vuotta Silvia Reginalla aiheutti sen, että on kaksi sävelmää, joita Reini ei soita koskaan ohjelmissaan.

 

"Laivan radiosta tuli tämä Silja Linen mainonnassa käytetty tunnuskappale elokuvasta ”Mies ja nainen”. Se herätti aamuisin, soi päivisin ja puistatti iltaisin. Toinen on disco-kappale ”Hands Up”. Kun kuulen sen, tunnen olevani ”juhlatuulella” Silvia Reginan diskossa."

M/s Silvia Regina

SSS-radion urheilukimaraa odotellessa Tapio Reini näyttää Turun Sanomien artikkelia Viking Linen M/s Amorellan työntekijöistä, jotka 1990-luvulla juhlivat ja pelasivat sählyä autokannen alla ja päällä. M/s Silvia Reginalla ei jääty huonommiksi, siellä juhlat alkoivat henkilökunnan diskosta.

- Työntekijöillä oli tiukka sääntö, että alkoholia ei saanut nauttia ennen kello 22. Sen jälkeen diskossa alkoi tapahtua, syttyi kuumia romansseja ja katkeria riitoja.  Siellä ainoa voittaja oli henkilökunnan vapaa-ajan kassa, jonka tuotolla laivan jalkapallojoukkue sai verkkarit.

Rauman Lukon fanina Reinillä on sen mukaiset jutut. Mies väittää, että Siljan jalkapallojoukkue oli 1980-luvulla kansainvälistä tasoa. Reini pitää väitteestään kiinni, vaikka Tukholmassa pelatussa ottelussa norjalaista Royal Viking Skyta vastaan tilanne oli ensimmäisen puoliajan jälkeen 0-9.

- Vastustaja marssitti kentälle brasilialaisista merimiehistä kootun joukkueen. Suomessa kilpailu sen sijaan oli kovaa. Kun Silja etsi merimiestyönvälityksestä konemestaria, Viking Line haki vasenta laitahyökkääjää. Silti me olimme parempi joukkue, päätoimittaja Reini väittää.

 

SSS-radiota voit kuunnella netistä: sss-radio.ee Suoratoisto suoraan radiosta Tallinnan alueella taajuudella 93,7 MHz.