Vesihuollon täytyy säilyä sataprosenttisesti kunnallisessa omistuksessa

Pääkaupunkiseudulla asuu reilu miljoona suomalaista. Helsinkiläisten hanoista tulee Päijänteen vettä. HSY-vesihuollolla on alueella kaksi talousvettä valmistavaa laitosta: Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos ja Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitos. Huolestuttavaa olisi, jos 49 prosenttia miljoonan suomalaisen juomavedestä voisi jatkossa valmistaa esimerkiksi ulkomaalainen yhtiö.

Vesihuollon yksityistäminen herättää myös suuria huolia vesihuollon huoltovarmuudesta.

- Vesihuolto on monopoli ja välttämättömyyspalvelu, joten sen myyminen edes osittain, etenkään ulkomaiseen omistukseen ei ole tarkoituksenmukaista eikä edistä vesihuoltolain tarkoituksen toteutumista. Pykälä tulisi muuttaa muotoon, että omistus täytyy säilyä sataprosenttisesti kunnallisessa omistuksessa, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Markus Sunela toteaa Helsingin Sanomissa 6.10.2024.

Myös Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki näkee hallituksen esityksessä vaaran merkkejä.

- Vähemmistöomistuksellakin voi saada merkittävän vaikutusvallan esimerkiksi osakassopimuksen kautta. Omistus voi myös hajaantua niin, että 49 prosentilla saa suurimman omistuksen, Kuoppamäki kertoo Helsingin Sanomissa 7.10.2024.

Yksityinen sijoittaja haluaa todennäköisesti sopia osakassopimuksessa korkeammista tulostavoitteista, kuin mitä vesilaitokselle asetettaisiin, jos se olisi täysin julkisessa omistuksessa.

- Tästä voi seurata, että kuntalaisten vesimaksut nousevat ylöspäin. Juuri tällainen tilanne on ollut Tallinnassa, jossa Tallinnan vesimaksut nousivat merkittävästi, Kuoppamäki toteaa Helsingin Sanomille 7.10.2024.

Kuva alla: Maapallon pinta-alasta 48 prosenttia kärsi vuoden 2023 aikana äärimmäisestä kuivuudesta vähintään kuukauden ajan. Kuivuus aiheuttaa ja tulee aiheuttamaan tulevaisuudessa konflikteja, kenties jopa sotia. Kuva: Shutterstock