Ratkaisuja GPS-häirintään

VTT:n johtama hanke tarjoaa ratkaisuja myös satelliittipaikannukset häiriöihin ja häirintään, jota esiintyy tällä hetkellä Itämerellä.

- 5G-testiverkon avulla onnistuimme pilotoimaan satelliittipaikannuksen häiriöiden ja häirinnän tunnistusta ja raportointia, Nykänen nostaa esiin.

Luotettava, suuren kapasiteetin 5G voi parantaa merkittävästi alusten toimintaa.

- 5G-ROUTES-projektitiimi hyödynsi useita viestintäteknologioita – julkisia 5G-verkkoja, alusten välisiä yksityisiä 5G-verkkoja sekä satelliittiyhteyksiä – ja yhdisti ne järjestelmäksi, joka takaa aluksille saumattomat yhteydet silloinkin, kun ne loittonevat rannikosta.

Tekniikka toimii – byrokratia tuottaa haasteita
 

VTT testaama tekniikka toimi onnistuneesti, mutta suurin haaste tällä hetkellä nettiyhteyksien parantamiseen merellä vaikuttaa olevan byrokratia.

- Suurimmat haasteet meren nettiyhteyksien parantamiseen ovat lainsäädännöllisiä, johtava tutkija Johan Scholliers VTT:stä kertoo Merimies-lehdelle.

- Merille on haastavaa saada taajuuslupaa. Olemme saaneet lupahakemuksen Traficomille eteenpäin, mutta koska multi hop -verkko on niin sanotusti liikkuva, tämä on viranomaille uusi käsite ja aiheuttaa lainsäädänönllistä työtä.

Toivottavaa on, että liikkuvaan verkkoon ja muihin lainsäädännöllisiin kysymyksiin löydetään mahdollisimman pian ratkaisuja. Itämeren turvallisuustilanne on kiristynyt ja GPS-häiriöt jatkuvia.

Tallink-varustamolla on nettiyhteyksien parantamiseen olemassa jo oma ratkaisunsa käytössä, Johan Scholliers kertoo tietävänsä.

- Hienoa olisi, jos joku suurempi suomalainen varustamo haluaisi ottaa testattavakseen VTT:n multi hop-järjestelmän, niin kehitystyötä nettiyhteyksien parantamiseksi merillä pääsisi edistämään, johtava tutkija Johan Scholliers VTT:stä lähettää terveisiä.

Videon katsominen edellyttää, että hyväksyt markkinointievästeet.