25.11.2019
Pienestä kiistasta paisui kaikkien aikojen sota – mihin Eteläranta pyrkii?
Ainoa keino ratkaista solmu on omistajaohjauksen puuttuminen Postin tilanteeseen.
TEKSTI: JUHANI ARO
Alkujaan Postin 700 pakettilajittelijaa koskenut kiista sai viikonloppuna ja tänään mittasuhteet, joita on harvoin Suomessa nähty.
AKT laajensi PAU:n työnseisauksia koskevaa myötätuntotyötaistelua ahtausalan työehtosopimukseen tänä aamuna. Lakko alkaa 28.11.2019 klo 6 ja päättyy lauantaina 30.11. klo 6, jollei PAU:n kiistassa päästä tätä ennen sopimukseen. Myötätuntotyötaistelun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorit ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijät AKT ry:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä. Laivoja ei lastata eikä pureta.
Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU laajensi myöhään eilen illalla omaa lakkoaan Posti Oy:ssä, koska sopimuskiistassa ei edetty kahdesta erillisestä sovintoesityksestä huolimatta.
PAU:n työnseisaukset alkoivat maanantaina 11.11. ja päättyvät sunnuntaina 22.12. Postin jakelu ja useat muutkin Postin toiminnot ovat keskeytyksissä, jollei sopuun päästä sitä ennen. Jollei sopua löydy, jää mm. jouluposti tältä joululta pois.
Myös Merimies-Unioni laajensi 25.11. omia tukitoimiaan. Laivoja jäi satamiin ja miehistöä on lähetetty laivoilta kotiin. Finnair joutui perumaan jopa 300 lentoaan ja pääkaupunkiseudun bussiliikenne pysähtyi.
Tässä muutamia esimerkkejä kiistasta, jonka on saanut valtaisat mittasuhteet.
Kyse kahdesta kiistasta
Eilen valtakunnansovittelijan toimistossa käsiteltiin itseasiassa kahta kiistaa. Valtakunnansovittelijan johdolla puitiin PAU:n ja Paltan pääsopimusta, joka koskee noin 9 000 postilaista. Neljä selvityshenkilöä ja työmarkkinakonkaria Lauri Ihalainen ja Ann Selin työntekijöistä ja Lasse Laatunen sekä Jukka Ahtela puolestaan junailivat nopealla aikataululla erilliseen Posti Palvelut Oy:n kiistaan 700 pakettilajittelijalle erillissopimuksen, jonka kaikki, myös Posti Palvelut Oy, olisivat hyväksyneet. Medialiitto hylkäsi esityksen suoralta kädeltä. Näin koko paketti kaatui ja mittavat tukitoimet alkoivat.
Ay-liikkeen piirissä ihmetellään nyt, mistä jättimäiseksi paisuneessa kiistassa on kyse. Sopimus kaatui pieneen, monelle tuntemattomaan Medialiittoon. Se on yksi EK:n jäsenjärjestöistä ja sillä on vain viisi jäsentä. Liitto edustaa kattojärjestössään EK:ssa mm. Suomen sanoma- ja aikakauslehtiä, kaupallisia radiota ja kirjankustantajia. Katseet kääntyvätkin nyt Elinkeinoelämän Keskusliittoon EK:hon. Miksi se salli Medialiiton romuttaa sovun? Miksi EK halusi valtaisan riidan työmarkkinoille juuri nyt, kun sopimukset ovat auki monella alalla?
Kysymyksiin saataneen vastauksia lähiaikoina.