Puuntuonti Venäjältä pysähtyi kuin seinään 2022. Samana vuonna Metsähallitus julkaisi ilmastostrategian, jonka avulla Suomi tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2035 mennessä.
- Jos metsäyhtiöt ovat armollisia uittoa kohtaan, niin kyllä Saimaalta löytyy jatkuvuutta, hinaaja Ollin päällikkö Kari Friberg lähettää Metsäteollisuudelle terveisiä.
Uittohinaaja Olli kiskoo perässään tukkilauttaa kohti Savonlinnaa. Pihlajaveden selkä on tyyni. Elokuun puoliväli on ylitetty ja uittokausi vielä täydessä vauhdissa.
- Ajotöitä on ollut tänä kesänä hyvin. Ainahan se on tuossa tuo yrittäjä, jolle ei koskaan mikään ole tarpeeksi. Se on mun mielipide tässä, päällikkö Friberg hörähtää.
Video alla: Uittopoikien hinaaja Karvio uittaa puukuormaa Taipaleen kanavasta.
Neljä metsäyhtiötä: UPM, StoraEnso, Metsähallitus ja Metsägroup uittavat nyt puuta Saimaata pitkin.
- Meillä on tällä hetkellä juuri Kaukopään kuorma perässä. Olen toiminut toistakymmentä vuotta alalla, enkä ole koskaan aiemmin käynyt viemässä kuormaa sinne saakka.
Uitto kävi aallonpohjalla vuonna 2016, jolloin koko toiminnan tulevaisuus oli vaakalaudalla.
- Useita metsäteollisuuden asiakkaita tippui pois, kuten Kaukopää (StoraEnso) ja Joutsenon Pulp (nykyisin Metsäfibre).
Ukrainan sota alkoi vuonna 2022 ja puuntuonti Venäjältä Suomeen pysähtyi kuin seinään. Samana vuonna Metsähallitus julkaisi oman ilmasto-ohjelmansa, jonka tavoite on saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
Oltiin nyhjää tyhjästä tilanteessa: metsäteollisuuden oli järjesteltävä sekä raaka-aine- että toimitusketjunsa uudestaan. Metsäpatruunat havahtuivat ja kaivoivat uiton esiin naftaliinista. Yksi hinaaja voi kuljettaa yhdessä lautassa jopa 300 rekka-autollisen tai 11 puujunan verran puuta. Ei kun toimeksi!
- Tänä kesänä uitamme jälleen puuta Lappeenrannan ja Joutsenon välissä sijaitsevalle Pulpin tehtaalle ja Imatran Kaukopäähän. Sinne on kuljettu puuta aiemmin proomuilla, junilla ja kuorma-autoilla, mutta uittamalla vasta toissa kesästä alkaen. Tämä on toinen pätkä, mikä sinne viedään tänä kesänä uittamalla.
- Ruoriin ja miehistötehtäviin on nousemassa ja kasvamassa koko ajan uusia ihmisiä. Täällä on myös nuoria. Uitolla on ilman muuta hyvä tulevaisuus, jos meille vain annetaan aikaa tässä hommassa: sopimukset menevät kohdalleen ja kaikkea muuta, Friberg täsmentää.
Uitto elpyy, mutta se ottaa oman aikansa. Uittomiehistö kokee, että metsäyhtiöt ovat kärsimättömiä, eivätkä näe aina metsää puilta.
- Jos metsäyhtiöt ovat armollisia uittoa kohtaan, niin kyllä täältä jatkuvuutta löytyy. Olemme saaneet tänne uusia henkilöitä oppiin, mutta se ottaa oman aikansa. Täällä pitää olla ainakin kolme kesää opissa, että oppii työn: ensin pitää osata puskutyö, josta voi siirtyä eteenpäin uittohinaajalle ajomiehen tehtävään.
- Puskumiehiä kyllä löytyy, mutta niitä, jotka pystyvät hallitsemaan tuota kilometrin pituista lauttaa täältä ruoterin takaa on hieman toista. Puskujen kauttahan tälle alalle tullaan, päällikkö Friberg selostaa.
Uitto on Saimaan Formula I - ettei mene mutkassa niin sanotusti pitkäksi ja lepikkoon.
Kotimaanliikenteen laivurin kurssit suoritettiin aiemmin etänä/Kotkassa.
- Meillä oli tällä kertaa niin paljon porukkaa, että yrittäjä sai opettajat tulemaan Savonlinnaan, mikä oli huomattavasti helpompaa.
Uittohinaajalla työskentelee neljästä viiteen henkeä.
- Meillä on tässä aina yksi harjoittelija mukana. Miehistön jäsenissä on niin nuorta kuin vanhempaa väkeä.
Uittokausi Saimaalla saattaa kestää parhaimmillaan marraskuulle saakka. Tukkilauttaa uitetaan Saimaata alas vuorokauden ympäri. Miehistö ajaa 6:6-vahtia. Uittohinaaja Olli uittaa tukkeja Joensuusta alaspäin.
- Sitten nyt kun puu alkaa taas latvavesiltä loppua, niin sieltä alkaa tulla laivat ja miehistöt tänne alaspäin. Jos me pääsisimme tänä syksynä jo aikaisemmin kotia kohti, päällikkö Freiberg odottaa jo pitkän kauden jälkeen vastikevapaita.
- Ja ensi kesästä koitan jäädä kokonaan pois näistä tehtävistä. Eläkeukkona on täällä pitänyt vielä kyntää pitkin Saimaata, että saamme koulutettua uudet osaajat alalle, Olli-hinaajan päällikkö Friberg toimii tulevaisuudessa maista käsin Saimaan-emerituksena.