Suomen panostettava biohiilidioksidiin perustuvaan metanolintuotantoon tai Suomessa ei ole tulevaisuudessa kemianteollisuutta

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) on Suomen johtavia tutkimuslaitoksia sähköistyvän energiajärjestelmän tutkimuksessa. LUT:ssa ollaan eri linjoilla UPM:n toimitusjohtajan kanssa ja vaaditaan, että Suomessa tehdään nopeita päätöksiä ja toimia, joilla sellutehtaiden hiilidioksidia saadaan talteenotettua.

- Suomen suuret sellutehtaat, jotka käyvät koko ajan ja tarjoavat suuren pistemäisen hiilidioksidilähteen, josta voidaan valmistaa sähkömetanolia vihreän vedyn kanssa

- Isot sellutehtaat ovat Suomen kilpailuetu biopohjaisen hiilidioksidin lähteenä. Vastaavia suuria pistelähteitä ei ole laajalti maailmassa, energiatehokkuuden professori Jero Ahola LUT:sta kertoi Merimies-lehdessä 4/2024.

Ja nyt seuraa Petteri Laaksosen tärkein viesti Suomelle, joka kannattaa lukea niin eduskunnassa kuin teknologiateollisuudessa, EK:ssa ja Euroopan Unionissa:

- Mikäli emme saa biohiilidioksidiin perustuvaa metanolintuotantoa liikkeelle ja siitä pitää alkaa tehdä olefiineja (tyydyttynyt hiilivety) - jotka ovat kemianteollisuuden raaka-aineita – niin jos metanolintuotantoketjua ei saada aikaiseksi, niin meillä ei ole Suomessa tulevaisuudessa kemianteollisuutta.

Kuulimmeko oikein? Kyllä kuulimme. Väite on kova, mutta tuotantoketjujen keskinäiset riippuvuudet kytkeytyvät toisiinsa, minkä takia hiilidioksidin talteenotto sellutehtaista on Suomelle kohtalonkysymys. Hiilidioksidin talteenottoon teollisuuden savukaasuista on olemassa teknologiaa, jota saa ostaa jo tänä päivänä (esim. Oker, Mitsubishi).

Metanolin käyttö laivapolttoaineena kasvaa merkittävästi tulevaisuudessa. Tämän lisäksi metanoli on tärkeä kemianteollisuuden raaka-aine, jota ilman olemme nyhjää tyhjästä tilanteessa.

- Hiilidioksidista – jota on Suomessa paljon sellutehtaissa – voidaan valmistaa biopohjaisia tuotteita, kuten metanolia. Metanolista voidaan valmistaa edelleen muita polttoaineita, kuten kerosiinia, dieseliä ja bensaa. Metanolista voidaan tehdä myös muoveja, liimoja ja liuottimia ja niin edelleen. Tämä on Suomen kilpailuetu muuhun maailmaan nähden.

Kuva alla: UPM/Ville Vauhkonen