Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

9.10.2024

Kansanedustaja Juha Viitala (sd.): Miljoonan euron säästö merimiespalveluista on väärä säästökohde

Suomen hallitus aikoo lakkauttaa valtion rahoitusosuuden merimiespalveluista (HE 145/2024 vp.) Hallituksen esitystä käsiteltiin eduskunnan täysistunnossa 9.10.2024. Kansanedustaja Juha Viitala (sd.) esitti, että lakiesitys arvioitaisiin uudelleen. Miljoonan euron säästö merimiespalveluista on väärä säästökohde Suomen tuonnin ja viennin sekä huoltovarmuuden turvaamisen vuoksi.

Merimiespalvelutoimiston kokonaisrahoituksesta ollaan vähentämässä yli puolet nykyisen rahoituksen tasosta. Näin suuri rahoituksen leikkaaminen tulee olemaan todella merkittävä heikennys Merimiespalvelutoimiston tuottamien palveluiden osalta.

Jatkossa merimiehille tarjottavat palvelut tulevat siten olemaan hyvin vaatimattomia. Merimiespalvelutoimisto joutuu mahdollisesti lopettamaan lakisääteisiä palveluitaan.

Suomen valtio on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia
 

Palveluiden heikentäminen haastaa työssäjaksamista ja työhyvinvointia aluksilla. Merimiesten työ on fyysisesti ja henkisesti poikkeuksellisen raskasta. Rekrytointiongelmia esiintyy kiihtyvällä vauhdilla.

Jokainen merimies, joka laivoillamme työskentelee, on maallemme elintärkeä erikoisammattilainen. Merimiespalvelulaki edellyttää merimiespalvelutoimiston tuottaman merimiehille laissa säädettyjä palveluita. Valtio on sitoutunut noudattamaan allekirjoittamiaan kansainvälisiä sopimuksia.

Merimiespalvelutoiminta tukee merimiesten hyvinvointia. Suomen hallituksen nyt tekemä lakiesitys on ristiriidassa työkyvyn ylläpitämisen kanssa.

Merityöyleissopimuksella suojellaan merimiesten työkykyä ja terveyttä
 

Suomen satamiin saapuu Tullin tilastojen perusteella noin 600 alusta joka viikko. Alusten miehistöt – joiden koot vaihtelevat – ovat kaikki Merimiespalvelutoimiston asiakkaita. Merityöyleissopimus on rakennettu suojaamaan näiden henkilöiden työkykyä, terveyttä ja hyvinvointia.

Merellä työskentelevän poissaolo hyvinvointipalveluiden piiristä lisää yleistä merenkulun turvallisuusriskiä ja nostaa kustannuksia kuljetusketjussa. Se myös vähentää hyvinvointia ja terveyttä kokonaisvaltaisesti. Tämä asia vaikuttaa myös osaltaan huoltovarmuuteen.

Edellä olevien seikkojen perusteella ehdotan, että tilanne kannattaisi arvioida uudelleen Suomen tuonnin ja viennin sekä huoltovarmuuden turvaamisen vuoksi:´

Miljoonan euron säästö merimiespalveluista on mielestäni väärä säästökohde. Suomalaiset merimiehet ovat ammattiryhmä, jonka työkyvystä ja kunnosta on pidettävä huolta nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.