Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

27.9.2018

Länsirannikon merihistorian päivä 6.10.2018 Rauman merimuseossa

Tapahtuma järjestetään Rauman merimuseossa (Kalliokatu 34, Rauma) lauantaina 6.10.2018 klo 10-16.

www.rmm.fi

Päivän aikana kuullaan kuusi esitystä monipuolisista merellisen historian aiheista.

”Merimuseon Seminaarisaliin mahtuu 50 kuulijaa ja paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Veikkaamme, että tuolit täyttyvät nopeasti. Rauman kaltaisella seudulla merenkulku eri aikoina, laivanrakennus, hylyt ja merionnettomuudetkin herättävät mielenkiintoa”, toteaa Rauman merimuseon johtaja Anna Meronen

Tapahtuma järjestetään Rauman merimuseossa (Kalliokatu 34, Rauma) lauantaina 6.10.2018 klo 10-16. Esitelmätilaisuuksiin on vapaa pääsy. Merimuseon näyttelyt ja museokauppa ovat myös avoinna. Merimuseon näyttelyihin pääsee maksamalla pääsymaksun tai näyttämällä Museokorttia. Luentotila sijaitsee hissittömän rakennuksen 2. kerroksessa.

Länsirannikon merihistorian päivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Tapahtuma on suunnattu alusta saakka merihistorian harrastajille ja kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Merihistoriallista ohjelmaa matalan kynnyksen periaatteella on tarjottu vuoronperään Raumalla, Uudessakaupungissa ja Turussa. Tapahtuman järjestäjinä ovat alusta asti toimineet Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys, Forum Marinum sekä Rauman merimuseo.

ESITELMÄT

klo 10.00 Jarmo Saarinen: Hammin purjehtijat. Uudenkaupungin ja Kööpenhaminan välinen purjelaivaliikenne 

Melko pian kaupungin  perustamisen jälkeen alkoi Kööpenhamina muodostua tärkeimmäksi kohteeksi kaikenlaista puutavaraa kuljettaville uuskaupunkilaisaluksille. Paluulastina tuotiin aluksi suolaa, myöhemmin tultiin takaisin painolastissa. Liikenne pysähtyi I maailmansotaan, eikä enää kunnolla elpynyt.

klo 10.45 Mikko Aho: "Mä ihmettelen, et ei enempää ihmisiä palanu" - laivanrakentajien kokemuksia työsuojelusta ja turvallisuuskulttuurista 1945-2014 

Raumalaisten laivanrakentajien haastattelututkimus osoittaa, että työturvallisuuteen liittyvä valtava muutos on yksi heidän keskeisimmistä kokemuksistaan. Kehitys menneiden vuosikymmenten puutteellisista varusteista ja piittaamattomista asenteista nykypäivän kokonaisvaltaiseen turvallisuuskulttuuriin on ollut mullistavaa. Kysymys on paitsi työ- ja suojavälineistä, myös osaamisesta ja suhtautumisesta.

klo 12.30 Juha Hyvärinen: Höyrykuunari Sylvian haaksirikko Pyhämaan vesillä 

Hj. Nortamon jaarituksessaan mainitsemasta ”Sylvia valulaeva gamalast hukkumisest” tulee kuluneeksi 150 vuotta.

klo 13.15 Tuomas Värjö: Elämän ja kuoleman laiva s.s. Argo 

Höyrylaiva s.s. Argo oli suomalaisen Gustaf Eriksonin omistama alus, joka koki kesäkuussa 1942 kovan kohtalon. Se torpedoitiin Bogskärin lähistöllä traagisin seurauksin.  

klo 14.30 Heikki Laurila: Kultarantojen miehet 

Esitys perustuu aineistoon, jonka Laurila keräsi haastattelemalla Suomen presidenttien Kultaranta-veneiden miehistössä palvelleita henkilöitä.

klo 15.15 Anna Meronen: Aina Panelius. Raumalaisesta laivanvarustajaperheestä suomalaisen laivakokki- ja stuerttikoulutuksen uranuurtajaksi 

Aina Panelius (1861-1936) otti elämäntehtäväkseen merimiesväestöstä huolehtimisen muun muassa koulutuksen avulla. Merikapteeniaviomies Carl Julius Paneliuksen kanssa kuuluisalla OSMO-aluksella (rakennettu 1869) useita vuosia seilannut Aina näki matkoillaan merimiehen elämän synkän ja valoisan puolen.

Rauman merimuseo
www.rmm.fi