Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

23.12.2019

Merivälitys on merenkulkijoiden oma väylä työllistymiseen

Varsinais-Suomen TE-toimistossa on pitkät perinteet merenkulkijoiden työllistämisessä. Noin kymmenen vuotta sitten Helsingin TE-toimiston Merivälitys kuihtui olemattomiin. Jäljelle jäi ainoastaan Turun TE-toimiston silloinen ”Mylly”, joka tänä päivänä kulkee nimellä Merivälitys. Ahvenanmaalla on myös pienimuotoista vastaavaa toimintaa, joka palvelee lähinnä saaren omia varustamoita.

Allekirjoittanut on ollut vastuussa Merivälityksestä noin kaksi vuotta. Tämän kahden vuoden aikana on tapahtunut aivan valtava kasvu toiminnan laajuudessa. Jostain syystä Merivälitys oli vaipunut unholaan niin työnhakijoiden kuin työnantajien keskuudessa. On ollut sangen mielenkiintoista rakentaa uudelleen tätä ainutlaatuista palvelua, josta toimistossamme ollaan kovin ylpeitä.

Ensimmäinen vuosi meni enimmäkseen opettelussa ja ainoastaan pienimuotoista merivälitystoimintaa harrastettiin. Käytyäni Sjöfartens Dag 2019 -tapahtumassa Maarianhaminassa alkoi toiminnan nousukausi, joka jatkuu edelleen. Merivälitys on myös luennoinut Suomen Merimies-Unionissa ja Suomen Laivanpäällystöliitossa. Lisäksi se vieraili Maritime Fair 2019 -messuilla Turun Aboa Maressa. Tulevana talvena Merivälitys vierailee vielä Meriturvalla ja lähtee seilaamaan kuivarahtialuksella Itämerelle.

Tänä päivänä Varsinais-Suomen TE-toimiston Merivälitys välittää työvoimaa koko Suomessa. Työnhakijan kannalta riittää, että on työhakemus voimassa, jotta voi työllistyä Merivälityksen kautta.

Työvoiman etsintä

Tänä päivänä noin 20 eri suomalaista varustamoa etsii työvoimaa Merivälityksen kautta. Suurin osa paikoista on suoravälityspaikkoja, jolloin varustamo ilmoittaa etsivänsä esimerkiksi matruusi yt-pätevyyden omaavia työnhakijoita. Merivälitys esittelee listan sopivista työnhakijoista varustamolle, joka ottaa yhteyttä heidän mielestä parhaiten sopivaan. Lopputulos tulee Merivälitykseen tietoon ja näin syntyy toivon mukaan työnvälitys.

Ikävä puoli työssäni on se, että joskus työnhakija kieltäytyy saamastaan työmahdollisuudesta. Silloin TE-toimiston on kirjallisesti selvitettävä miksi työnhakijalle ei työ sopinut.

Työpaikkoja on tarjolla laajalle skaalalle eri aluksia. On matkustaja-, rahti- ja kuivarahtialuksia. On myös ro-ro ja ropax-aluksia. Lisäksi työpaikkoja on tarjolla lautoille, tankkereille, bunkkereille ja myös kotimaan liikenteeseen.

Usein kyseessä on nopeita lähtöjä, toisin sanoen sairaspoissaoloja. Törnien pituudet vaihtelevat 2-6 viikon välillä. Paikkoja on avoinna niin miehistössä, päällystössä kuin konepäällystössä. Viikoittain useampi henkilö työllistyy Merivälityksen kautta.


Työtarjoukset

Yksi suosittu tapa rekrytoida työvoimaa varustamoille on laittamalla avoin työpaikka TE-palveluiden verkkosivuille. Työnhakijat ja työssäkäyvät voivat vapaasti hakea näitä paikkoja. Työnhakijalle saattaa myös tulla työtarjouksia postitse, jolloin oletusarvo on, että tarjottuja paikkoja haetaan ja ilmoitetaan asiasta TE-toimistolle. Kirjeessä on tarkat ohjeistukset siitä, miten toimia.

Jos työnhakija ilmoittaa, ettei hae kyseistä työpaikkaa, TE-toimisto selvittää asian kirjallisesti. Syitä voi olla lukuisia, joten mitään yksiselitteistä vastausta ei voi etukäteen antaa, onko syy jättää hakematta kyseistä paikkaa pätevä.


Merivälitys kouluttaa

Merivälityksellä on puitesopimus Aboa Maren ja Meriturvan kanssa kursseista, jotka suoritettuaan voi hakea lisäpätevyystodistusta Traficomilta. Käytössämme on noin 25 eri kurssia, mutta määrä tulee kasvamaan noin 30:en vuoteen 2020 mennessä.

Aboa Maren suosituimmat kurssit ovat ’GOC-täydennyskoulutus’ ja ’lääkintähuollon koulutus laivanpäällystölle sis. laiva-apteekin STCW A-VI/4-2’. Meriturvan suosituimmat kurssit ovat ’STCW Basic Safety Training’ -hätätilannetoiminnan peruskoulutus ja kertauskoulutus, ’Pelastuslautta- ja venemieskoulutus STCW A-VI/2-1’ (myös kertaus) ja ’STCW Nopean valmiusveneen kuljettajan kertauskoulutus STCW A-VI/2-2’.

Jos kurssin haluaa käydä TE-toimiston kautta, on suotavaa olla ajoissa yhteyksissä Merivälitykseen (vähintään 1 viikko ennen kurssia). Merivälitys antaa ohjeet, miten toimia. Jos asiakas hyväksytään koulutukseen, kurssimaksun lisäksi hän saa työttömyyskorvaukseensa kulukorvauksen. TE-toimisto ei osallistu Traficomin viranomaismaksuun tai yöpymiskustannuksiin.


Työnhakuprofiilin tärkeys

Ensisijaisen tärkeätä on, että asiakas hakee itselleen sopivia työpaikkoja. Oletusarvo on, että jos hakee esimerkiksi perämiehen positiota, on hakijalta löydyttävä vahtiperämiehen pätevyyskirja sekä voimassa oleva lisäpätevyystodistus, joka sisältää ainakin GOC-koulutuksen, Basic Safety Training –koulutuksen ja Security Duties -koulutuksen. Oletusarvoon kuuluu myös, että hakijalla on voimassa oleva merimieslääkärintodistus ja merimiespassi. TE-toimisto ei osallistu merimieslääkärintodistuksen tai merimiespassin viranomaismaksuihin.

Työnhakijaa ehdotellaan niihin positioihin, joita hän työnhakuprofiilissaan hakee. TE-toimistoon tulee hyvin nopeasti tieto, jos esimerkiksi lisäpätevyystodistuksessa on jotain häikkää. Silloin on syytä ottaa itse yhteyttä Merivälitykseen, jonka kanssa katsotaan mitä asialle voidaan tehdä.


Rohkeasti yhteyttä

Mikäli koet työnhakuprofiilin täydentämisen vaikeaksi, haluat osallistua kursseille tai ihmettelet ihan mitä vaan liittyen merenkulkuun, niin kannattaa ja saa olla yhteydessä Merivälitykseen. Yhdessä teemme työnhaustasi entistä sutjakkaamman.

 

Ville Käldström

Varsinais-Suomen TE-toimisto

0295 044 821

ville.kaldstrom(at)te-toimisto.fi

 

Lue alkuperäinen juttu täältä