Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

8.2.2022

SATAMAPERKELE! Satamasta syntyi Kotka

TEKSTI JA KUVAT: SAANA LAMMINSIVU

KUUNTELE Carl-Gustav Walldénin haastattelu Soundcloudista.

Merimies Carl-Gustav Walldén kirjoitti Kotkan historian käsikirjoitukseksi, joka toteutettiin ammattinäyttelijöiden ja Ylen arkiston äänimaailmojen avulla tunnin mittaiseksi kuunnelmaksi, johon voi tutustua Satamaperkele! -näyttelyssä. 

Audiovisuaalinen Satamaperkele-näyttely on koettavissa osoitteessa Kirkkokatu 2, Kotka (päädystä sisään) ti–su kello 12–19. Tiedustelut capt.wallden@gmail.com tai 044 264 9752.

Kotkan kaupunki syntyi satamasta. Satama ei ole vain alue, jonka läpi kuljetetaan tavaroita paikasta toiseen. Satama on tila, jossa erilaiset ihmiset voivat kohdata kulttuurista ja taustasta riippumatta. 

Kulttuurien kirjoa kantasatamassa 


Kotkan kaupungin synnystä ei ole laadittu koskaan aiemmin tiivistä historiikkia, saati näyttelyä. Satamaperkele! -näyttely on valtava kulttuurihistoriallinen urakka, jossa tiivistyy tarkkanäköisesti läpileikkaus ihmiselämästä. Sen keskiössä on Kotkan kantasatama. 

– Kotka ei ole merikaupunki, vaan satamakaupunki, joka on syntynyt sataman ja ihmisten ympärille, Carl-Gustav Walldén painottaa. 

– 1800-luvulla paikalliset asukkaat saivat elantonsa kalastamisesta. 1871 Kotkaan saapui ensimmäinen kauppalaiva, joka oli venäläinen kuunari. 1900-luvun alussa saapui norjalainen Gutzeit ja sittemmin jazz, jota soitettiin Fennia-yökerhossa. Kaikki tämä tapahtui Kantasatamassa. 

Kotkan siipiä ei saa katkaista 


Kotka on kansainvälinen kaupunki, jonne on purjehtinut laivoja ympäri maailmaa. Erilaiset ihmiset ja etniset taustat ovat aina kohdanneet Kymenlaaksossa. Viime vuosikymmenen hörhötyksille tehdä Kotkasta eteläeurooppalainen kauppakeskus, ”Old Portoa”, kuten kuunnelmassa veistellään, Walldén kuitenkin viittaisi kintaalla. 

Kuka oli kuuluisa Kotkan Ruusu, josta tehty tango oli myös presidentti Urho Kekkosen lempisävelmä? Näyttelyssä kurkistetaan Rosalia Mäkisen parturiin.

– Vaikka Kotka on kansainvälinen satama, kokomme asettaa toimintaan rajoitteita ja liian lennokkailta hankkeilta tuppaavat siivet katkeamaan. Kotkan kehitys on toteutettava järjen kanssa. 

Kotkan entisen kaupungin johdon värikkäät edustusreissut etanan syönteineen ovat Satamaperkele! -kuunnelman osuvinta satiiria, mutta hyvän maun rajoissa. Ei ole kuitenkaan yllätys, että Walldénin näyttely on joutunut Kotkassa boikotin kohteeksi. Ulkopaikkakuntalaisen korvin kirjailija on näkemyksissään oikeassa – kyllä herroilla pitäisi olla hieman paksumpi nahka. 

– Ei tässä olla laittamassa ketään tikun nokkaan, vaan kehittämässä Kotkaa. Kotkan kantasatamaan – autioon ruumaan – suunniteltiin rakennettavan täyteen kalliita omistusasuntoja. Onneksi hanke saatiin torpattua. Nyt kansatamaan suunnitellaan Merikeskus Vellamon viereen kaikille ihmisille avointa monitoimitaloa. Tämä on oikea kehityssuunta. Satama on kaikille ihmisille avoin tila kulttuurista ja taustasta riippumatta. 

Viljo Laihosen vaiettu murhayritys päivänvaloon 


Satamaperkele! -näyttelyssä on kahdeksan loossia, joista jokaisessa on tarinansa eri vuosikymmeniltä Kotkan satamasta. 

– Kirjoitan siitä, minkä tunnen: merimiehistä, satamasta ja sen ihmistä, vakuuttaa Walldén joka purjehti työuransa aikana maapallon moneen kertaan ympäri. 

Walldén on etsinyt näyttelyään varten myös arkistoista tietoja, joista Kotkassa on haluttu vaieta. Kotkan satamassa on nähty eri vuosikymmeninä aatteellisia taisteluita, kun sosialidemokraatit ja kommunistit ottivat yhteen. 

– Nyt 79-vuotiaana minulla oli viimeiset mahdollisuudet haastatella vielä mahdollisia elossa olevia ihmisiä esimerkiksi Viljo Laihosen murhayritykseen liittyen. Siitä ei ole olemassa minkäänlaisia kirjoituksia aikansa paikallismediassa. 

1949 murhayrityksen kohteeksi joutui Kotkan satamakonttorin hoitaja, sosialidemokraatti Viljo Laihonen. Hänet yritettiin saada päiviltä, mutta yrityksessä epäonnistuttiin. Attentaatin jälkeen Laitisen kotiin tultiin muistamaan leskeä valkoisen kukkakimpun kanssa. Yllätys olikin suuri, kun Laitinen ei ollutkaan menehtynyt. 

Tapahtumat liittyvät kommunisti, kansanedustaja Hertta Kuusisen aikakauteen, jolloin satamaväkeä yritettiin hajottaa eri leireihin. Rauhallisempaa näkemystä edusti eräs satamatyöntekijä Turusta, nimeltään Mauno Koivisto, jonka tehtävä oli saada satamaväki yhteisrintamaan ja tilanne rauhoittumaan. Lopulta aika teki tehtävänsä ja tilanne Kotkassakin rauhoittui. 

Oikealla Carl-Gustav Walldén ja häntä näyttelyn pystyttämissä avustanut Ari Pekka Rajamäki (vasemmalla) toivottavat kaikki tervetulleeksi näyttelyyn.

Kun Walldénista aika jättää (oik.), jättää hän Satamaperkele! -kuunnelman avulla tuleville sukupolville palan virtuaalista Kotkaa sekä Suomen historiaa. Kotkan kaupunki onkin jo osoittanut kiinnostustaan kuunnelmaa kohtaan, mutta siitä aiotaan tehdä kuuleman mukaan hieman siivottu versio. Toivon mukaan Walldénin alkuperäinen kuunnelma säilytetään kuitenkin kaiken kansan kuunneltavana, sillä siinä jos jossakin tiivistyy Kotkan sataman ja kaupungin historia.

Kuuntele Carl-Gustav Walldénin haastattelu Soundcloudista.